Weltschmertz, Tro, Håb og Kærlighed
Danish(DK)English (United Kingdom)French (Fr)
Onsdag | 09/03-2011 | Af Stefan Rasmussen

Weltschmertz, Tro, Håb og Kærlighed

Hymns From Nineveh til SPOT med inderlige indiesalmer.
Hymns From Nineveh til SPOT med inderlige indiesalmer.

jj og Hymns From Nineveh besøger SPOT. De får følgeskab af My Evil Twin, Pil og Liv, FCAN og Shanghai

Dagens stærke slip af SPOT-navne byder på uhyggelig svensk popmagi, indiesalmer, arabesque pop, 20 år gammel techno for fremtiden, shoegazerpop og et ungt søskendepar der spiller akustisk indiepop.

Svenske drømme og fredfyldte hymner
Der gemmer sig noget tragisk i den sødmefulde og svævende popmusik, som jj står for. Her er der teen-Weltschmerz, længsel og brudt uskyld, men også en blodig mystik og en uforklarlig uhygge. Mon ikke jj ville have været Laura Palmers yndlingsband? Den sky og kyske Göteborg-duo har på kort tid nået et stort publikum med deres sælsomme musik. Det er ren popmagi for alverdens dristige sjæle.

Mens jj har en dragende uhygge over sig, hviler der en større fred over Hymns From Ninevehs inderlige indiesalmer, som kan bevæge enhver, der har et hjerte. Med træblæsere, violin, klokkespil, akustisk guitar og englekor bliver der højt til loftet og plads til lovsang om tro, håb og kærlighed. Debutpladen fra februar i år blev modtaget med et væld af roser og blev straks nummer syv på albumhitlisten.

Arabesk og shoegazerpop
Der er også patos at finde hos debutanterne i danske Shanghai, om end den står på synthesizerflader, tung bas og masser ornamentik. Der trækkes på arvegods fra Tears For Fears og sen Pink Floyd, men visionen er stensikker: Shanghai skaber iørefaldende og transcendens-søgende popmusik, der ligesom arabesken spinder som en spiral; round 'n' round og afsted mod uendeligheden.

Hos My Evil Twin befinder vi os stilmæssigt et sted mellem sommervarm nostalgisk synthpop og guitarbåret indierock. Sangene er skrevet af Cecilie Enevold Nielsen, hvis onde tvilling viser sig i musikken som en dyster modvægt til de lyse og luftige vokaler. Trods en hang til shoegaze formår bandet med den fængende popmusik at gå lige i de dansable ben.

Gammel techno og en søskende-duo
Med avantgardeprojektet FCAN kommer der knald på drengen, når de til SPOT fremfører 20 år gammel techno for fremtiden. Duoen, der består af Mensch Matsumoto og en kæmpe stor Gliedermann-dukke, har nemlig en forkærlighed for året 1991, hvor lyden af techno stadig var frisk. Nostalgien understreges af bandets stærke visuelle profil: tv-prøvebilleder, 8-bit æstetik og gamle DOS-koder!

I den mere fredfyldte ende af musikskalaen finder man søskendeparret Pil og Liv, der leverer deres bud på en personlig indiepop med luftige melodier og tekster fulde af ubærlig, ulykkelig kærlighed.

SPOT ON DENMARK