Fra moderne arabisk pop til finsk new age – 11 nye navne til SPOT
Danish(DK)English (United Kingdom)French (Fr)
Torsdag | 07/04-2011 | Af Stefan Rasmussen

Fra moderne arabisk pop til finsk new age – 11 nye navne til SPOT

Simone Abdallah - har spillet solen sort siden sidste SPOT
Simone Abdallah - har spillet solen sort siden sidste SPOT

SPOT byder på original dansk folk, arabisk darbuka-spil tilsat Band Ane og et internationalt navn fra Gellerupparken. Derudover er der tre gange finsk, litteratur med musik, trash-metal fra Aalborg og et enkelt norsk band.

Real music for real people
Simona Abdallah er med stormskridt blevet et navn, som vækker genklang. Hun blev præsenteret til store reaktioner ved sidste års åbning af SPOT Festivalen og er senest set i rollen som support for Sort Sol, hvor hun har vakt opsigt med sit imponerende darbuka-spil. Til SPOT Festival 2011 afprøves en ny konstellation, hvor Ane Østergaard aka. Band Ane med sit skæve instrument-arsenal bakker de arabiske rytmer op med anarkistisk og atmosfærisk electronica. De to musikere lover fuld klem på beat’ene og fart hen over gulvet.

Simona Abdullahs opstigen til de mere kendte luftlag et resultat af Musikcafeen [REAL]s fortsatte præsentationer af herboende musikere med flerkulturel baggrund. Et andet af navn af den skuffe kan også opleves på SPOT: Tager man til Gellerupparken i Aarhus og spørger efter en musiker, vil 95% svare Houssam Zamzam. Mens singlen ”Iza mfaker” har huseret på flere mellemøstlige radiokanaler i 2010, har Zamzam og band spillet utallige koncerter i både ind- og udland og opnået et ry, der har gjort dem efterspurgte til bryllupper og forlovelsesfester i hele Norden. Vi snakker moderne arabisk popmusik med en stærk vokal og en råswingende rytmesektion.

Olympisk New Age
Derudover står den på tre lækre navne fra Finland, nemlig KXP, der spiller paranoid disco-noise til neon-storbyen; Siinai, hvis stil kan kaldes olympisk new age á la kraut-rock samt Neufvoin, der dyrker en alternativ poprock med masser tekstur fra synthesizeren


Også Norge er i dette slip repræsenteret ved Harrys Gym, der er I Was A King-guitaristen Anne Lise Frøkedals nye band.

Og så er der godt ny til metalfolket, for SPOT kan med glæde præsentere aalborgenserne Essence, der rådyrker 80er trash-metal og mestrer speed-metallens dyder.

Lyd+litteratur og dansk folkemusik
I et helt andet tempo og et helt andet kunstnerisk univers befinder de to næste navne sig, som præsenteres i samarbejde med Lyd+Litteratur. SPOT får nemlig fint besøg fra de anerkendte digtere Niels Lyngsø og Mette Moestrup, der er at finde i henholdsvis Stemmejernet og She’s a Show. Begge navne arbejder i krydsfeltet mellem lyd og litteratur, og giver publikum en oplevelse af noget helt tredje.

Og så er der folkemusik. Big Basco stjæler hæmningsløst fra skandinaviske, keltiske og nordamerikanske musiktraditioner og skaber et organisk og musikalsk sammenkog med masser af blæs og som de færreste har smagt. Og Karen Mose har  inspiration i både den danske og den amerikanske folkemusik og skaber i sine sange en atmosfære af nordisk natur, skov og hav. Ordene er på klingende dansk, og såvel de gamle smertefulde viser som de nye sange kredser om temaer som længsel, sorg og håb. Big Basco og Karen Mose præsenteres i samarbejde med Folkemusikkens Sekretariat.

SPOT ON DENMARK